Brandweer Doetinchem

Was- en droogruimte Brandweer Doetinchem

Sinds februari 2017 heeft de brandweerkazerne van Doetinchem een gescheiden vuile en schone was– en droogruimte in gebruik. In de muur is een grote tweedeurs wasmachine geplaatst die de vuile ruimte van de schone scheidt. Deze Lavamac wasmachine kan minimaal zes bluspakken tegelijk wassen. De bluspakken worden in de vuile ruimte ingevoerd in de machine en in de schone ruimte eruit gehaald. Vervolgens gaan ze in een droogkast van het merk Podab. Ook staat in de vuile ruimte een Solo Rescue wasmachine, geschikt voor het reinigen van ademluchttoestellen, laarzen en helmen. De machines zijn op verzoek van Laundry Total getest door het M&L Team Oost en geleverd door Laundry Total.

Doel

Met het realiseren van deze gescheiden was– en droogruimte is een belangrijke stap in het kader van arbeidshygiëne gezet. Het doel was namelijk dat de medewerkers zo min mogelijk in aanraking komen met vervuilde stofdeeltjes die bij brand vrijkomen.

Wasproces

Voorafgaand aan het wassen, worden de bluspakken op de oefenlocatie of na een uitruk afgespoten en dan in vuilniszakken gedaan. Het brandweervoertuig rijdt de wasplaats binnen, en de zakken met de vervuilde pakken worden meteen in de vuile ruimte in containers gestopt. De vervuilde ademluchttoestellen worden in de daarvoor bestemde aflegkast gelegd. De M&L-medewerkers dragen mondkapjes en handschoenen als zij de spullen in de machines doen. Het voertuig wordt gewassen en rijdt schoon aan de andere kant van het pand via de roldeur weer naar buiten. De bluspakken worden in de schone ruimte uit de wasmachine gehaald en in de droogkast gehangen.

Scheiding

De schone ruimte is met een snelloopdeur afgescheiden van de vuile ruimte; dit om zoveel mogelijk te proberen schadelijke deeltjes weg te houden uit de schone ruimte. Uiteraard moeten medewerkers zich er bewust van zijn dat ze alleen met schone spullen de schone ruimte betreden. Vieze laarzen moeten dus eerst worden gewassen in de vuile ruimte. Marcel Hilferink, die het project in 2016 heeft begeleid, benadrukt dat op deze manier vuile materialen niet dieper dan nodig het gebouw binnen komen. Medewerkers worden zo veel minder blootgesteld aan schadelijke stoffen.

Machines die Brandweer Doetinchem gebruikt

Gepubliceerd in "Signaal op Veilig"
Geschreven door Mariëlle Vandalon, m
edewerker Communicatie Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland