Een serie artikelen over aspecten van het wasproces, inclusief medische aspecten. Aspecten als wasmiddelen, wasverzachters, bleekmiddelen, neutraliserende middelen, temperatuur van het wasproces, het wasproces en de huid, het gebruik van chemiekaarten.
In het kader van het partnerschap Laundry Total en OurEnergyFoundation is de redactie van de artikelen in handen van Dr. Albert Nijland, huisarts, voorzitter OurEnergyFoundation.
Het effect van wasmiddelen en ‘wassen op lage temperatuur’ op de overleving van bacteriën (E. Coli en Staphylococcus Aureus) op kleding gebruikt in de gezondheidszorg.
Het doel van het onderzoek was om de overleving te bepalen van genoemde bacteriën (Escherichia Coli en Staphylococcus Aureus) op katoen en polyester en de effectiviteit te bepalen van wasmiddelen en het ‘wassen op lage temperatuur’ in het verwijderen van deze bacteriën van de kleding gebruikt in de gezondheidszorg.
De overleving van de bacteriën op katoen en polyester werd in kaart gebracht gedurende drie weken en de effectiviteit van “thuiswassen” (op 40 °C en 60 °C) en een aantal wasmiddelen werd eveneens gemeten. Beide bacteriesoorten bleken in staat te overleven op katoen en polyester gedurende de gehele onderzoeksperiode van drie weken.
De volgende conclusies werden getrokken:
Bij wassen op 40 °C worden weliswaar de meeste micro-organismen verwijderd, maar de micro-organismen die overleven, kunnen potentieel voor verdere besmetting zorgen van de klinische omgeving en de patiënten.
Verpleegkundigen, werkzaam in de National Health Service, zijn verplicht om hun uniformen thuis te wassen op 60 °C, om zeker te stellen dat de micro-organismen worden gedood.